14 maja 2020
Dziś, po kolejnym posiedzeniu Rady Młodzieżowych Jeżyków, wypuszczamy w eter PLAKAT FESTYNOWY. POSZUKUJEMY! ►   Wolontariuszy wśród młodzieży (za zgodą rodziców) i dorosłych do pomocy przy Festynie ►   osoby chętne do
28 kwietnia 2020
X Posiedzenie nie mogło się odbyć tak, jak poprzednie, dlatego skorzystaliśmy z narzędzi webinarowych i zaprosiliśmy członków Rady przed ekrany komputera. Mimo  drobnych kłopotów technicznych u niektórych w czasie 60
06 kwietnia 2020
Tak! Dostaliśmy dofinansowanie na organizację Festynu! 18 punktów na 21 możliwych! Z wpisu na     : " Tak! Jeżyki SAME wymyśliły, SAME wzięły udział w spotkaniu doradczym z grantodawcą i prawieSAME
14 marca 2020
Festyn wymyślony i prawie zorganizowany na poprzednim posiedzeniu Rady wymaga dofinansowania. Podjęliśmy decyzję o tym, by to przedstawiciele Jeżyków napisały choćby w części projekt. Zatem - najlepszym z organizowanych konkursów

Kolejna odsłona projektu humanistyczny oparty o lektury baśni słowiańskich współfinansowany przez Miasto Poznań i Marszałka Województwa Wielkopolskiego.

# Konkurs Pięknego Czytania   # BaśnioBranie      # FarBoBajanie     # O Brzeginii Skarb

# Zrób Sobie Przerwę na Czytanie

#Baśnie w podróży    #Spotkania literackie      # Gala podsumowująca

#Konkurs Pięknego Czytania Słowo[Dziej

"Klechdy i bajędy - Leśmianowi"

Tematem tegorocznego konkursu była trudna proza i poezja Bolesława Leśmiana. A że trudna, to dla finalistów zorganizowaliśmy warsztaty autoprezentacji i pracy z tekstem pt. "Trzy pstre przepiórzyce".

W przesłuchaniach wzięło udział 69 uczestników.

Zdjęcia tutaj

Do finału jury zaprosiło osiemnaścioro uczestników - najlepszych z NAJLEPSZYCH!

Zdjęcia tutaj

Dla nich - warsztaty.

Warsztaty te poprowadzili:

- pani Dorota Salomończyk-Szpalik, aktorka Teatru u Przyjaciół, psycholog

- pan Jan Janusz Tycner - recytator, od lat juror naszego konkursu

Więcej zdjęć z warsztatów tutaj

Laureaci konkursu razem ze swoimi nauczycielami współtworzyli audycję literacką prowadzoną przez panią Aleksandrę Wyganowską w Radio EMAUS.

#Wojewódzki Konkurs Plastyczny FarBoBajanie

Zachęciliśmy aż 47 szkół z Wielkopolskie do udziału w naszym konkursie - przednia zabawa, wyjątkowe, cenne nagrody, wystawy na terenie Poznania i Wielkopolski, finisaż w formie ciekawego spotkania - to wszystko było do przeżycia w naszym konkursie!

LAUREACI:

• KRYSTYNA PAWLICZAK - MDK nr 1 w Poznaniu
  • SOPHA BARNETT - Szkoła Podstawowa nr 62 w Poznaniu
  • AGNIESZKA PLUTA - VIII LO w Poznaniu

PRACE NAGRODZONE UDZIAŁEM W WYSTAWIE:

• Bartosz Piontek - Szkoła Podstawowa nr 4 w Poznaniu
  • Emil Budzyń - Szkoła Podstawowa nr 4 w Poznaniu
  • Maja Kwaśnikowska - Szkoła Podstawowa nr 54 w Poznaniu
  • Weronika Kępska - Szkoła Podstawowa nr 36 w Poznaniu

Wernisaż wystawy odbył się w Collegium Maius w Poznaniu.

Zdjęcia z wernisażu tutaj

#Wojewódzki Konkurs Literacki  BaśnioBranie

Wojewódzki Konkurs Literacki BaśnioBranie na napisanie baśni o tematyce słowiańskiej.

Uwaga! NOWOŚĆ! Każdy uczestnik jest zobowiązany wykorzystać minimum 5 słów spośród 30 zaproponowanych przez Organizatorów.

Nadesłano STO OSIEMDZIESIĄT SZEŚĆ PRAC.

Jury w składzie:

pan Partyk Borowiak - filolog polski i bałkański, doktor Instytutu Filologii Słowiańskiej w Poznaniu

pan Maciej Czernecki - filolog polski, specjalista projektowania komunikacji językowej

pan Marcin Małecki - filolog polski, nauczyciel

przyznało następujące nagrody i wyróżnienia:

GRAND PRIX:

Mateusz Cichocki

ze Szkoły Podstawowej nr 11 w Poznaniu

za baśń pt.: „Kornik”

NAGRODY:

I

Maciej Serżysko

ze Szkoły Podstawowej w Witkowie

za baśń pt.: „Łza Świętowita”

II

Julian Niemczyk

ze Szkoły Podstawowej w Łobżenicy

za baśń pt.: „Najważniejsze, to dobrze rzucać dzidą”

III

Kaja Przybysz

z I Liceum ogólnokształcącego w Koninie

za baśń pt.: „Zapomniany bóg”

WYRÓŻNIENIA:

Anna Lisiecka

z Młodzieżowego Domu Kultury nr 2 w Poznaniu

za baśń pt.: „Zwierzątko (nie)domowe”

Julia Felcyn

ze Szkoły Podstawowej w Wysokiej

za baśń pt.: „Baśń o Wysokiej”

Szymon Wojtkowiak

ze Szkoły Podstawowej nr 1 w Plewiskach

za baśń pt.: „Magiczne Opowiadanie”

Hubert Ziółkowski

ze Szkoły Podstawowej nr 1 w Suchym Lesie

za baśń pt.: „O Perunie i dociekliwej rusałce”

#Zrób sobie przerwę...na czytanie!

To kolejny raz, kiedy angażujemy szkoły - uczniów, nauczycieli, rodziców, znajomych, sąsiadów, seniorów - do aktywnego czytania i słuchania baśni słowiańskich.

Wyciąg z obrad jury:

TEGO JESZCZE NIE BYŁO!

Osiemnaście szkół biorących udział w naszej zabawie i ...impas podczas obrad jury wczoraj.

W związku z zaistniałą sytuacją Zarząd Fundacji AITWAR podjął decyzję o przyznaniu nie jednej nagordy w wysokości 400 zł na zakup książek do szkolnej biblioteki, a trzech nagród po 300 zł przeznaczonych na ten cel.

A to nie koniec niespodzianek.

OTO WYNIKI DZISIEJSZEGO POSIEDZENIA ZARZĄDU FUNDACJI (jury):

trzy równorzędne nagrdy po 300 zł na zakup książek do szkolnej biblioteki otrzymują:

IX LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE W POZNANIU

SZKOŁA PODSTAWOWA W WIRACH

za metodyczne podejście do tematu nie tylko baśni słowiańskich, ale i zagadnień słowiańszczyzny, włączenie całej społeczności szkolnej do działań związanych z projektem oraz podjęcie współpracy z pobliską biblioteką.

SZKOŁA PODSTAWOWA NR 78 W POZNANIU

za profesjonalne podejście do opracowania projektu (wyznaczenie grup zadaniowych, wielość i różnorodność działań, casting na lektorów i warsztaty emisji głosu) oraz nadanie działaniom charakteru festiwalu słowa.

Jury postanowiło wyróżnić trzy szkoły, które ujęły nas sposobem podjęcia tematu i uhonorować je bezpłatnymi warsztatami nawiązującymi do tematyki akcji p.t:”Baśnie w podróży”. Są to:

SZKOŁA PODSTAWOWA W WITKOWIE

ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 7 W POZNANIU

SZKOŁA PODSTAWOWA W GROCHOWACH

po najechaniu myszką na nazwę szkoły zostaniecie Państwo przekierowani  do sprawozdania szkół z wykonania zadania; warto!

#Wielkopolska Bajęda

Tego jeszcze nie było! Trzy wielkopolskie szkoły piszą jedną baśń!

Rozpoczyna XXV Liceum Ogólnokształacące im. Generałowej Zamoyskiej w Poznaniu.

Przez 10 dni uczniowie dadzą początek baśni, której pierwsze zdanie brzmi:

Dzisiaj Księżyc postanowił się utopić - zwyczajnie,  w jeziorze, jak to zwykle czynią Księżyce.”

Co z tym zdaniem zrobią licealiści?

Co zrobi z tekstem licealistów młodzież ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Szamotułach?

Co na to wszystko powiedzą uczniowie szkoły w Lotyniu?

Jak zakończy tę baśń młodzież z zespołu muzyki słowiańskiej Koło Jana (XVI LO Poznań)?

Trzymamy kciuki, by z księżycem wszystko dobrze poszło :)

I tak właśnie powstała Wielkopolska Bajęda!

Już wiemy - to był świetny pomysł!

#konkurs dla nauczycieli - "O Brzeginii Skarb"

To nowatorski pomysł na konkurs także dla nauczycieli, którzy przygotowywali swoich uczniów do innych naszych działań w ramach projektu. Otrzymaliśmy 13 zgłoszeń - wydawało nam się początkowo, że to mało, ale przecież to był pierwszy raz. Nadesłane prace były na bardzo wysokim poziomie.

W konkursie dla nauczycieli „O Brzeginii Skarb” wygrały panie:

ANNA MUSZYŃSKA

ze Szkoły Podstawowej w Witkowie

za pracę literacką p.t:    ”Słowo”

MAŁGORZATA DANIELEWICZ - PLUCIŃSKA

ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Zalasewie

i Szkoły Podstawowej Fundacji EKOS w Swarzędzu

za pracę plastyczną inspirowaną wierszem

JANINA BARAN

z IX Liceum Ogólnokształcącego w Poznaniu

za pracę plastyczną p.t:”Majka”

WYRÓŻNIENIE:

MARIA NADOLNA

z Prywatnej Szkoły Podstawowej „Kuźnia talentów” w Lusówku

#Baśnie w podróży

To także nowość projektu '2017 - do wybranych szkół dotarliśmy z baśniami, pieśniami, warsztatami i pokazami z kręgu kultury słowiańskiej.

Na dworze padał śnieg, a nam było gorąco! Odwiedziliśmy trzy szkoły, bawiąc się i ucząc razem z dzieciakami.

Więcej zdjęć tutaj

#Gala podsumowująca projekt

Tematyka działań projektowych poświęconych m.in. Bolesławowi Leśmianowi sprawiła, że do współpracy nad częścią artystyczną Gali podsumowującej zaprosiliśmy Mandara Purandare. Ten aktor, lektor, tłumacz, muzyk i artysta przygotował dla nas wraz z Waldemarem Rychłym fragment "Leśmian po indyjsku".

Spotkanie odbyło się w gościnnych progach Instytutu Filologii Słowiańskiej, w hallu Collegium Maius w Poznaniu.

Rozdanie nagród, finisaż wystawy, emocje, zdjęcia, słowo, muzyka - to to, co lubimy najbardziej. A jeszcze bardziej lubimy to, że po kilku minutach spotkania wszyscy - artyści, uczniowie, nauczyciele, rodzice, tworzymy jedną, wielką rodzinę skupioną wokół SŁOWA. To dodaje nam skrzydeł.

Zdjęcia autorstwa nieżyjącego już Marka Korbusa, człowieka o niezwykłym cieple i czułości na potrzeby drugiego człowieka.

Marku! Dziękujemy!

Więcej zdjęć tutaj

Gazeta Baśniowa tutaj - sprawdź, co się działo w całym projekcie.

Projekt współfinansowany przez Miasto Poznań i Marszałka Województwa Wielkopolskiego

#Piszą o nas:

Szkoła Podstawowa nr 2 w Zalasewie

„Baśni Bajanie – ze słowiańskiej duszy 2017”

Szanowni Państwo,

z radością informujemy, że braliśmy udział wojewódzkim projekcie: „Baśni Bajanie – ze słowiańskiej duszy 2017”, współfinansowanym przez Marszałka Województwa Wielkopolskiego oraz Miasto Poznań, a zorganizowanym przez Fundację Lokalnego Wsparcia Kulury „Aitwar”.

W konkursie plastycznym „FarBoBajanie, w którym zadaniem była plastyczna interpretacja słowiańskich baśni – nasze uczennice: Julia Wojciechowska, Julia Radzimska oraz Marta Sloderbach zdobyły wyróżnienia. W konkursie „O brzeginii skarbów” dla Nauczycieli Uczniów, którzy brali udział w projekcie wygrała nasza Nauczycielka plastyki – Pani Małgorzta Danielewicz-Plucińska, która wykonała pracę platyczną, ilustrujacą wskazany przez jury wiersz Leśmiana.

5 stycznia 2018 roku w uroczystości podsumowujacej projekt : wystawie, wręczeniu nagród oraz w interdyscyplinarnym spektaklu artystycznym wzięły udział i wspaniale reprezentowały naszą szkołę wszystkie Uczennice warsztatów plastycznych (Julia Wociechowska, Julia Radzimska, Marta Sloderbach, Weronika Jakubowska, Olga Banaś, Nina Marczewska i Maja Mroskowiak).

Iterdyscyplinynarny, bo prace literackie i plastyczne, bo poezja Leśmiana – zagrana i recytowana przez Mandar Purandare i Waldemar Rychły, ale przede wszystkim - MUZYKA - wspaniale zaśpiewana i zagrana przez Koło Jana – dla Leśmiana nuty.

A to wszystko działo się w Collegium Maius, w Instytucie Filologii Słowiańskiej w Poznaniu.

Portal łobżenica.pl

Byłem w Poznaniu!

5 stycznia w sali im. Kuraszkiewicza w siedzibie Instytutu Filologii Słowiańskiej  Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu odbyło się spotkanie podsumowujące projekt  Fundacji AITWAR „BAŚNI BAJANIE – ZE SŁOWIAŃSKIEJ DUSZY”.

O godzinie 15.30 wyjechałem wraz z panią Marią Skibowską- koordynatorką konkursu szkolnego, która to zachęciła mnie do wzięcia udziału w tym konkursie, i moim tatą Markiem na uroczystą galę rozdania nagród. Podróż minęła szybko w miłej atmosferze i przed czasem udało nam się dotrzeć do Poznania. W samym Instytucie Filologii Słowiańskiej było ciemno, ponieważ światło zastępował świetlik, który wieczorem nadawał zabytkowemu holowi swoistego klimatu.

Wydarzenie rozpoczęło się  wystąpieniem zespołu folklorystycznego Koło Jana – dla Leśmiana nuty. Po tym wydarzeniu  jedna z laureatek Konkursu Pięknego Czytania przeczytała nam wiersz Bolesława Leśmiana. Następnie nastąpił finisz  wystawy IV Wojewódzkiego Konkursu Plastycznego FarBoBajanie. Rozdano nagrody w III Wojewódzkim Konkursie Literackim BaśnioBranie, w którym zająłem zaszczytne II miejsce.  Ponownie zaprezentowano nam słowa Leśmiana płynące z ust młodych laureatów Konkursu Pięknego Czytania.

Podczas uroczystej gali podsumowano również działania w ramach projektu: Akcji „Zrób sobie przerwę na czytanie” i konkursu dla nauczycieli „O Brzegini Skarb”.

Całe wieczorne spotkanie oscylowało wokół kultury słowiańskiej i poezji Bolesława Leśmiana.

Spotkanie zwieńczyła oprawa muzyczna: niebywała podróż na skrzydłach leśmianowskich słów aż do Indii w wykonaniu duetu Mandar Purandare i Waldemar Rychły w programie „Motywy indyjskie u Leśmiana”.

Gospodarzami spotkania byli członkowie zespołu muzyki słowiańskiej Koło Jana i Instytut Filologii Słowiańskiej UAM w Poznaniu.

Nad stroną merytoryczną mojej baśni „Najważniejsze to dobrze rzucać dzidą”  czuwały panie: Aleksandra Baumann i Maria Skibowska.

Julian Niemczyk

kl.3c gimnazjum

IX Liceum Ogólnokształcące w Poznaniu

Fundacja Lokalnego Wsparcia Kultury AITWAR przygotowała projekt „Baśni bajanie ze słowiańskiej duszy”, w ramach którego odbyły się spotkania, które miały na celu rozbudzenie zainteresowania mitologią słowiańską poprzez zachęcanie do wspólnotowego czytania baśni słowiańskich.

W konkursie plastycznym „O Brzegini Skarb” przeznaczonym dla nauczycieli, laureatką została p.prof. Janina Baran za pracę inspirowaną wierszem „Majka”. Praca została umieszczona na plakacie i zaproszeniu na uroczyste podsumowanie projektu.

Natomiast nasze liceum zostało laureatem konkursu „Zrób sobie przerwę na czytanie” – za kompleksowe podejście do tematu, merytoryczne przygotowanie młodzieży do przeprowadzenia działań na terenie pobliskich szkół i przedszkoli.

Bardzo dziękuję nauczycielom i uczniom biorącym udział w tym przedsięwzięcia,

Kinga Jaszczak

koordynator projektu

Publikacja portalu regionszamotulski.pl

5 stycznia 2018 roku uczennice kl. VI B Szkoły Podstawowej nr 2 im. Marii Konopnickiej w Szamotułach: Marta Suterska i Julia Wegner, wraz z nauczycielką Pauliną Pękosz uczestniczyły w spotkaniu podsumowującym projekt „Baśni bajanie – ze słowiańskiej duszy”. Spotkanie, organizowane przez poznańską Fundację AITWAR, odbyło się w siedzibie Instytutu Filologii Słowiańskiej UAM w Poznaniu. Całość oscylowała wokół kultury słowiańskiej i poezji Bolesława Leśmiana.

Sześcioro uczniów z kl. VI B wzięło udział w projekcie „Wielkopolska Bajęda”, organizowanym przez wspomnianą fundację. Dzieci z Szamotuł, wraz z uczniami z innych szkół: XXV Liceum Ogólnokształcącego im. Generałowej Zamoyskiej w Poznaniu oraz  Zespołu Szkół w Lotyniu, tworzyły baśń, która zapoczątkowana została jednym zdaniem. Zadaniem każdej grupy było dopisanie dalszego ciągu opowieści – z wątkami regionalnymi. Tekst powstawał wieloetapowo. Możemy zdradzić, że w szamotulskiej części baśni pojawia się nasza księżniczka Halszka, która zostaje… uratowana przez uczniów z innej szkoły. Całość przybrała postać pracy zbiorowej Wielkopolska Bajęda, wydanej przez Wydawnictwo SłowoDziej. Na spotkaniu wszyscy otrzymali certyfikaty i nagrody.

Poza tym uczestnicy piątkowego wydarzenia wzięli udział w finisażu wystawy Wojewódzkiego Konkursu Plastycznego FarBoBajanie, odbyło się też rozdanie nagród Wojewódzkiego Konkursu Literackiego BaśnioBranie, podsumowanie działań w ramach projektu: akcji „Zrób sobie przerwę na czytanie” i konkursu dla nauczycieli „O Brzeginii Skarb”. Atrakcją był występ duetu MANDAR PURANDARE & WALDEMAR RYCHŁY z programem „Motywy indyjskie u Leśmiana”. Koordynatorem całej akcji była Edyta Czernecka.

Autorzy „szamotulskiej” części Wielkopolskiej Bajędy: Julia Brodowska, Igor Francuzik, Marta Suterska, Natalia Szymczak, Julia Wegner, Patrycja Wiśniewska.

Szkoła Podstawowa w Witkowie

Sukces naszej szkoły w projekcie humanistycznym

W listopadzie nasza szkoła wzięła udział w projekcie humanistycznym "Zrób sobie przerwę na czytanie” organizowanym przez Fundację Lokalnego Wsparcia Kultury "AITWAR” i współfinansowanym  przez Miasto Poznań oraz Marszałka Województwa Wielkopolskiego. Celem akcji było zapoznanie społeczności szkolnej z literaturą słowiańską. Za wykonanie przedsięwzięcia odpowiedzialni byli nauczyciele poloniści, szkolna bibliotekarka-pani Krystyna Scheffs oraz klasa 2e, która realizuje projekt edukacyjny związany z mitologiami różnych kultur. Akcja przebiegła w naszej szkole na tyle pomyślnie, że zostaliśmy uhonorowani wyróżnieniem. Jury nagrodziło Szkołę Podstawową im. Adama Borysa za "ujmujący sposób podjęcia tematu”. Nagrodą będą bezpłatne warsztaty dla uczniów i nauczycieli: "Baśnie w podróży”.

W miniony piątek w siedzibie Instytutu Filologii Słowiańskiej odbyła się gala podsumowująca projekt "Baśni bajanie ze słowiańskiej duszy”, podczas której wręczono także nagrody za konkursy, towarzyszące akcji, w której udział wzięło aż 120 szkół z naszego województwa.                                                                         I tu także możemy pochwalić się sukcesami.

W konkursie literackim  BaśnioBranie 2017 uczeń naszej szkoły – Maciej Serżysko z klasy 7e zajął I miejsce za baśń "Łza Świętowita”. Maciej tym samym powtórzył swój sukces sprzed roku, kiedy to  triumfował w edycji 2016. Laureat porwał jury swoją opowieścią o tym, co może wydarzyć się, jeśli bogowie ulegną ludzkim emocjom a ich uczucia zburzą kruchą równowagę świata. Choć miłość, pomoc, przebaczenie mogą sprawić, że jeszcze nie wszystko będzie stracone… To na pewno należy przeczytać!

W konkursie dla nauczycieli "O Brzeginii skarb" wygrała Anna Muszyńska za pracę literacką "Słowo”, która według  jury "zachwycała od pierwszego zdania”. I jeśli dodamy za to wyróżnienie za akcję "Zrób sobie przerwę na czytanie”, to możemy się zgodzić z przewodniczącą jury, że nasza szkoła "rozbiła bank”.

Zespół Szkół nr 7 w Poznaniu

W czwartek o godzinie 14.00 w sali lustrzanej odbyły się wspaniałe warsztaty p.t.: "Baśnie w podróży". Była to nagroda za działania czytelnicze w ramach akcji "ZRÓB SOBIE PRZERWĘ NA CZYTANIE". Zostaliśmy wyróżnieni jako jedna z 3 wielkopolskich szkół.

Warsztaty przebegały według następującego porządku:

1. Przywitanie zgromadzonych pieśnią w wykonaniu członków zespołu muzyki słowiańskiej Koło Jana.

2. Krótka prezentacja projektu "Baśni bajanie - ze słowiańskiej duszy" szczególnie w aspekcie udziału Państwa szkół.

3. Kim są Słowianie - wykład w trzech zdaniach poparty opowieścią słowiańską.

4. Zabawa przy muzyce (nauka prostego w krokach tańca).

5. CZĘŚĆ WARSZTATOWO-POKAZOWA (w formie "stacji"):

a) zabawy z kaligrafią średniowieczną,

b) słowiańskie plecionki - rękodzieło,

c) paciorki/ zawieszki/ kostki z gliny - rękodzieło,

d) wokół wojownika - prezentacja przyrządów i stroju wczesnośredniowiecznego wojownika.

6. Zakończenie spotkania wspólna mini-zabawą.

Uczniowie klasy 3C SP nr 12 oraz dzieci ze świetlicy szkolnej wspaniale się bawili.

Szanowna Pani Prezes FUNDACJI LOKALNEGO WSPARCIA KULTURY AITWAR!!!

Serdecznie dziękuję w imieniu Dyrekcji ZESPOŁU SZKÓŁ NR 7 W  POZNANIU, nauczycieli, ale przede wszystkim uczniów za przeprowadzenie wspaniałych warsztatów "BAŚNIE W PODRÓŻY".

Impreza przygotowana przez Pani fundację była na najwyższym poziomie. Pomogła uczniom w przybliżeniu czasów średniowiecznych. Różnorodne metody przekazu - taniec, rękodzieło, śpiew sprawiły, że dzieciaki były zachwycone.

Chcielibyśmy więcej takich warsztatów!!!

Z ukłonami!

Alina Szulczyk - koordynator projektu