na dole strony - link do gazetki projektu

Czas Folkloru to wieloetapowy projekt Fundacji AITWAR, którego głównym celem jest ugruntowanie pozytywnego wizerunku folkloru w jego rozległej syntetycznej formie. Uwzględniamy w swoich działaniach powszechne w kulturach ludowych zespolenie ze światem przyrody i obrzędowością z nim związanych. Skupiamy się wokół: promocji obrzędowości (Jare Gody, Noc Kupały, Święto Plonów, Dziady), gier zapomnianych czy spotkań z bajkami.

O Czasie Folkloru na Smaki Polski - czytaj tutaj

Czas Folkloru '2013: "Od zasiewu do bochenka"

Pod koniec sierpnia współtworzyliśmy Dożynki Miejskie Miasta Poznania przy współpracy z Wydziałem Kultury i Wydziałem Działalności Gospodarczej i Rolnictwa Miasta Poznania.

Zachęciliśmy mieszkańców do wspólnej zabawy podczas projektu "Od zasiewu do bochenka" pokazując cały proces wytwarzania chleba, proponując mini-warsztaty rękodzieła ludowego, by pod koniec Dożynek zaprosić do wspólnego muzykowania z zespołem najprawdziwiej góralskim Zbyrcok.

Wszystkie dekoracje w mieście - kolorowe koguciki, kornet bamberki - wykonała Agata Pospiech.

Swój sposób pieczenia chleba pokazała Zagroda Sycyn.

Projekt współfinansowany przez Miasto Poznań

Więcej zdjęć tutaj

Czas Folkloru '2014: "Folklor Świata"

Tym razem wszystko odbyło się w czerwcu - miesiącu magicznym, przynoszącym najdłuższy dzień dający wiele możliwości, i najkrótszą noc, przynoszącą ciemne tajemnice.

I tak było z naszym projektem. Przy małych kosztach, zrobiliśmy tak wiele...

# 12 czerwca "Baśnie sobótkowe koło Jana"

W cudownej przestrzeni Klubokawiarni "Głośna", wraz z grupą Baśnie Właśnie, Wiktorem Dolatą - laureatem konkursu krasomówczego projektu "Baśni bajanie - ze słowiańskiej duszy", zespołem muzyki słowiańskiej Koło Jana, ze specjalnym udziałem recytatora Jana Janusza Tycnera, spotkaliśmy się z baśniami, pieśniami starymi i opowieścią.

# 14 czerwca gra miejska "Folklor Świata"

Chinka przerzucająca kości do gry pałeczkami do ryżu, para Francuzów kosztująca bagietkę w przyjemnym cieniu drzew, aborygen dmiący w didgeridoo, aż echo niesie...

Uczestnicy naszej gry miejskiej nie mogli się nudzić. Przysłowiową "wisienką na torcie" było spotkanie z najprawdziwszymi Bamberkami, które zgrabnie i z wdziękiem doprowadziły wszystkich do mety zlokalizowanej w poznańskim Muzeum Bambrów. A tam na uczestników czekały nagrody ;)

# 15 czerwca akcje w mieście "Bajarze i kuglarze"

Czas ruszyć w miasto! Bajarze - START! Kuglarze - START! Bańki w rozmiarze XL - START!

A wszystko w przestrzeni Starego Miasta w Poznaniu.

# 15 czerwca Mistrzostwa Gier Zapomnianych

W czasie, gdy przed poznańskim Centrum Kultury ZAMEK szalał wielokulturowy (i kultowy) Festiwal Ethno Port, my przed południem, kiedy publiczność dopiero co się schodziła na wydarzenia festiwalu, zorganizowaliśmy ZABAWĘ! I to jaką!

Siatka  do gry piłką z dziurami, klocki przypominające średniowieczne oblężenie czy stosik kamieni przykryty czapką. Tak, te zabawy wciągnęły przechodniów, publiczność i artystów festiwalu. Fajno!

Projekt współfinansowany przez Miasto Poznań

TUTAJ link do Gazetki podsumowującej projekt. Warto zajrzeć!

Czas Folkloru 2013/2014

24 czerwca 2013