Zobacz także

Dziecięcy Budżet Obywatelski - od października 2015r, do sukcesu zgłoszonego projektu w czerwcu 2016r, i zdobyciu ogromnej ilości głosów plasującej pomysł w II miejscu w mieście.

Do współpracy zaprosiliśmy:

- uczniów i nauczycieli Szkoły Podstawowej nr 71 im. Janusza Kusocińskiego w Poznaniu,

- przedstawicieli Gabinetu Prezydenta Miasta Poznania,

- przedstawicieli Rady Rodziców tejże szkoły,

- przedstawicieli Rady Osiedla Jeżyce,

- mieszkańców Jeżyc

Założenia:

Wraz z partnerami założyliśmy, że pomożemy uczniom wypracować 10 pomysłów na projekty, wcześniej pokazując im, czym jest Poznański Budżet Obywatelski. Zależało nam na tym, by młodzież odczuła, jaki w życiu dorosłym może mieć wpływ na życie społeczne, chcieliśmy zobaczyć, czego im na osiedlu brakuje, o czym marzą, co jest dla nich ważne.

Wszystkie 10 projektów, z pomocą dorosłych, zostało opracowane graficznie, wywieszone na terenie szkoły. W głosowaniu na najlepszy projekt wzięli udział wszyscy uczniowie - ci najmłodsi też.

Okazało się, że mamy spójne cele z Radą Osiedla Jeżyce i innymi szkołami - projekt, który w wyniku głosowania dostał w naszej szkole najwięcej punktów - Remont Boiska - był spójny z potrzebami pozostałych jeżyckich szkół.

A że wspólne, celowe działanie to jest to, co nam się podoba - zadziałało!

Projekt na remont trzech boisk szkolnych na Jeżycach został przez dorosłych opracowany i zgłoszony do Poznańskiego Budżetu Obywatelskiego, gdzie, jak pisaliśmy wyżej, zdobył  II miejsce spośród wszystkich zgłoszonych wniosków. Boiska zostały wyremontowane :)

Więcej zdjęć tutaj

Dziecięcy Budżet Obywatelski