21 maja 2019
Patrząc, jak ładnie rozwija się nasza inicjatywa - Rada Młodzieżowych Jeżyków - jak jednoczy szkoły jeżyckie pod wspólnymi hasłami, postanowiliśmy i my włączyć się w akcję ogólnopolskich Narad o Edukacji. Tym razem o edukacji na Jeżycach. Cała akcja została przeprowadzona zgodnie z zasadami wytyczonymi przez głównych organizatorów - od wzoru
19 października 2017
   Kolejna odsłona projektu humanistyczny oparty o lektury baśni słowiańskich współfinansowany przez Miasto Poznań i Marszałka Województwa Wielkopolskiego. # Konkurs Pięknego Czytania   # BaśnioBranie      # FarBoBajanie     # O Brzeginii Skarb    # Zrób Sobie Przerwę na Czytanie #Baśnie w podróży    #Spotkania literackie      # Gala podsumowująca #Konkurs Pięknego Czytania Słowo[Dziej "Klechdy i bajędy
24 sierpnia 2017
                   Targi i Jarmarki średniowieczne Z reguły nasza Fundacja jest proszona o to, by umożliwić występ muzyczny zespołu muzyki słowiańskiej Koło Jana. Ale często też o to, by poprowadzić warsztaty czy zabawy. Jakie? Rękodzieła, taneczne (lubimy słowiańskie koło/horo) czy kaligrafii ("konik" naszej pani prezes). Mamy w "zestawie" również gry i zabawy
02 grudnia 2016
Projekt skierowany po raz trzeci do młodych ludzi- uczniów szkół Poznania i Wielkopolski. Ale co roku jego odbiorcami są nie tylko uczniowie - także inne grupy społeczne. Projektowi przyświeca jeden cel - zachęcanie do czytelnictwa poprzez kontakt z literaturą i sztuką Słowian :) Konkurs Pięknego Czytania "Klechdy i bajędy -
27 listopada 2015
  Dziecięcy Budżet Obywatelski - od października 2015r, do sukcesu zgłoszonego projektu w czerwcu 2016r, i zdobyciu ogromnej ilości głosów plasującej pomysł w II miejscu w mieście. Do współpracy zaprosiliśmy: - uczniów i nauczycieli Szkoły Podstawowej nr 71 im. Janusza Kusocińskiego w Poznaniu, - przedstawicieli Gabinetu Prezydenta Miasta Poznania, - przedstawicieli
23 listopada 2015
Kontynuacja projektu z roku 2013 (z założenia: cykl dwuletni). Tym razem zaprosiliśmy uczniów do zabawy plastycznej, czytelniczej, krasomówczej, literackiej wokół literatury słowiańskiej. Konkurs Pięknego Czytania "Diabelskie sztuczki Lecha Konopińskiego" Tym razem zapraszamy uczniów poznańskich szkół podstawowych i gimnazjów. Tematyka Konkursu wydaje się być łatwa, jednak z doświadczenia wiemy, że czasem

Zrealizowane